petak, 20. prosinca 2013.

Promocija strip-albuma Posljednji fan u Studiju smijeha - rezimeOdržana je i prva promocija, mog prvog strip - albuma 'Posljednji fan' u Comedy klubu 'Studio smijeha' 17.prosinca 2013. Naravno, sve to bi se održalo na mnogo teži način da nije bilo podrške Marine Orsag, koja je i sama gostujući lik u 3. dijelu, te svojim nastupom na prvim tablama stvara uvertiru u priču. Tu je i velika podrška legendarnog Zlatana Zuhrića - Zuhre, koji je aktivno sudjelovao na promociju na interliberu, ali i u Studiju smijeha. Za vrijeme promocije, Zuhra je, nakon mog predstavljanja cjelokupnog 'projekta' na kojemu sam radio zadnje tri godine, što je rezultiralo ovim albumom, održao petnaest minutno izlaganje o samim pra-početcima rada ove komičarske skupine i to u ranim 80-tima počevši od 'mračnog komunizma' i pokretanju dvije ilegalne radio stanice: radio Z i radio šlic emitirane praktički iz stanova pa preko radija 101 (1984.) i Zločeste djece.  

Comedy klub je tu večer bio dovoljno popunjen od strane prijatelja, kolega iz animiranog filma i stripa, te uobičajenih posjetitelja programa Studija smijeha, a i album se prodavao po promotivnoj cijeni od 60kn. U siječnju i veljači se planiraju promocije u Osijeku i Puli. 
srijeda, 11. prosinca 2013.

Promocija strip-albuma Posljednji fan u Studiju smijeha, Zagreb
Rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića definira fanatika kao čovjeka koji se s isključivim zanosom predaje nekom poslu, koji je neobično privržen nekoj ideji. Definicija fanatizma spominje i strastvenu predanost, zanesenu revnost i ludu zagrijanost.

Upravo o tome je riječ kada se priča o strip-albumu „Posljednji fan“. Dobri nam Bratoljub svojim definicijama pojašnjava tko smo zapravo. Jedna poveća grupa Slavonca i njihovih suradnika okupljena u Udruzi ljubitelja stripova kodnog imena „StripOs“ je, uz ostale pothvate, izdala i 12 strip-albuma. Upravo taj 12-i je strip-album „Posljednji fan“, strip-autora, ilustratora i režisera animiranog filma Marka Dješke.

"Posljednji fan" je satira temeljena na stvarnim događajima u kombinaciji s fikcijom. Govori o fanu i njegovu idolu, o zaluđenosti i razočaranju, o snazi i utjecaju medija na odrastanje. 

Strukturalno „Posljednji Fan“ je trilogija u kojoj se radnja vrti oko autorovog odnosa sa protagonistima komičarske skupine „Večernja škola“. Svojevrstan spomenik formiranju dobrog dijela cijele jedne generacije ali i dostojan nastavak te nadgradnja priče.

Majstori, ma k vragu i skromnost, ajatolasi domaćeg (a i šire) stripa, Darko Macan i Krešimir Zimonić su rekli slijedeće o ovom izdanju:

„Poseban je privilegij pročitati Posljednjeg Fana jer je to naš najbolji strip nastao početkom druge decenije 21. stoljeća. Odlično nacrtan i napisan, realističan, smiješan, brutalan.. Dok se odvija radnja, strip se polako počinje pretvarati u pomalo bizaran dokument o svakodnevnom životu, fikcija postupno nestaje, ostaje samo sirova i surova realnost, a na kraju balade nestjae i sam strip, kao da nikad nije ni postojao. Poseban je privilegij i imati ovaj strip-album, čuvati ga negdje na polici, povremeno ga uzeti, opipati i prolistati kako bismo se uvjerili da strip ipak postoji te da nije nestao u onome što zovemo realnost svakodnevnog života.“

Krešimir Zimonić

„U Posljednjem Fanu Marko Dješka – baš kako to hoće Oscar Wilde – ljubi, sudi i oprašta svojoj duhovnoj svojti. Usto nam predočava likovni i pripovjedački dar koji je dovoljan razlog da nakon Posljednjeg fana postanete Dješkin prvi fan.“

Darko Macan

Strip-album ima 56 stranica formata A4, tiskan je na kvalitetnom kundstruk papiru te je tvrdo ukoričen, a cijena iznosi 80,00 kuna. Također, uz trilogiju „Posljednji Fan“ izdanje sadrži i bonus-strip posvećen nezaboravnom Đuri Utješanoviću, uvodnik koji potpisuje Zlatan Zuhrić – Zhura, analizu djela u obliku pogovora potpisuje nagrađivani tandem Osječke strip-kritike Trenkl&Paprić Limited. Za lekturu i redakturu odgovoran je Aleksandar Gucunski, a cijeli pothvat izdavanja izveden je uz superviziju Željka Gašića kao glavnog i odgovornog urednika. Ovo izdanje je realizirano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Naklada . Biblioteka StripOs.

U „Studiju smijeha“, 17. prosinca 2013., s početkom u 20:00, održati će se promocija strip-albuma „Posljednji Fan“ uz stand-up nastup Zlatana Zuhrića Zuhre i Marine Orsag. Nakon nastupa, glazba uz DJ-a, piće i druženje. Ulaz slobodan. 

Stranice s objavama eventa:
Studio smijeha - http://studiosmijeha.hr/v1/2013/12/promocija-stripa-posljednji-fan-stand-up-zuhra-i-orsag/
Studio smijeha FB event - https://www.facebook.com/events/1487350371490717/ 
Stripovi.com - http://www.stripovi.com/vijesti/promocija-stripalbuma-posljednji-fan/711/