Radionica stripa 'Slava Raškaj' u Ozlju

Upravo je završila jedna od najzanimljivijih i najproduktivnijih radionica izrade stripa na kojima sam do sada sudjelovao. Naime, ove godine u Ozlju (Karlovačka županija) se obilježavala 110. obljetnica smrti slikarice Slave Raškaj, akvarelistice koja svojim sjajnim radovima ovjekovječila život svoje zajednice, te prirodu koja ju je okruživala.


Sve je počelo od prijatelja Tonia Šarića, inače velikog entuzijaste iz Vinkovaca koji već dugi niz godina obogaćuje lokalne zajednice kulturnim sadržajima, a uz to organizira i Dokumentarni Rock Festival (DORF). Sada se preselio u Ozalj i zajedno sa Josipom Stupićem, također entuzijastom i autorom stripa, pokrenuo inicijativu radionice stripa na temu Slave Raškaj uoči obljetnice.
Pored toga, Josip Stupić autor je čak tri strip-albuma na temu 'Čarobnjaka iz Ozlja' koji je postao već lokalni mit. 


Okupili su se tako u Ozlju autori i autorice, uz Josipa, Irena Jukić Pranjić, Maja Maar, Maja Duvnjak, Jurica Starešinčić i moja malenkost.
Osim posjete djeci koja su crtala u knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca, posjetili smo i brdski utvrđeni Stari grad Ozalj koji je često bio inspiracija Slavi, ali i omiljeno mjesto Čarobnjaku koji uokolo zidina starog grada često brao gljive i travčice.

Radionica je bila i više nego produktivna. Iscrtali smo oko 20 stranica stripa zajedno i s našim malim gostima iz OŠ Slave Raškaj, ne brojeći one table koje tek trebaju stići od naših kolegica Lee Kralj i Valentine Briški koje su crtale od kuće.
Table stripa su još uvijek u obradi, a njihovo objavljivanje možete očekivati na mom FB artist pageu: Art of Marko Dješka, na drugim mjestima na koje ću vas uputiti, a ako sve bude prema očekivanju, nadajmo se i tiskanom izdanju.

Evo kako nam je bilo na samom početku (petak 1.4.) u prostoru radionice, mjestu popularno zvanom 'Humićka'.



Posjet Knjižnici i čitaonici Ivanna Belostenca



Red i rad u Humićkoj



 Zahvaljujemo Toniu na organizaciji, Domagoju na snimanju i fotkanju za video koji je u nastajanju, gđi Zdenki Stupić, ravnateljici POU Ozalj i Gradske knjiznice, te svim ostalim podupirateljima i posjetiteljima Humićke za vikend 1.4. na 2.4.
Nadamo se i veselimo novim radionicama!

Primjedbe

Popularni postovi