24 satno crtanje stripa

24-satno crtanje stripova je projekt kojega je pokrenuo Scott McCloud, američki animator i strip teoretičar. Njegova zamisao jest upravo testirati vlastite mogučnosti crtajući pod pritiskom i na zadanu temu. Ta disciplina je ubrzo postala projekt, poznat u svijetu stripa, s kojime su se u koštac počeli hvatati mnogi strip crtači diljem svijeta organizirajući 24h crtanja stripa u svojim gradovima.  

Svakom sudioniku omogućeno je da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta.

Premda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je čoporativni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je "Svjetski  dan 24-satnog crtanja stripa" koji ove godine pada na 2.-3. listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć.

U Hrvatskoj se  24 satno crtanje stripa odvija po treći puta u Osijeku, Zagrebu i Splitu. Stranica na kojoj se mogu vidjeti svi radovi svih dosadašnjih sudionika jest: www.24satnocrtanjestripa.com. Osim prvobitne namjene, ova manifestacija ponajprije služi i promociji strip kulture unutar određene regije, tako je oglašavanje 24 satnog crtanja stripa i poticanje što većeg broja ljudi na sudjelovanje, veoma poželjno :) Pričajte o tome s drugima i prijavljujte se na crtanje. Ako 24 satno crtanje još ne postoji u vašem gradu, pokušajte ga organizirati s svojim istomišljenicima i kontaktirajte druge gradove putem kontakata unutar navedene oficialne web stranice 24 satnog crtanja :)

Prijave: 
ZAGREB: qstrip@gmail.com
OSIJEK: stripos@gmail.com
SPLIT: sonja.gasperov@gmail.com

Primjedbe

Popularni postovi