Gay i istospolni brakovi u stripu (Marvel DC)

 
Svadbena zvona zvone ovog ljeta za 'Marvel Comics' koji je prvi otvoreno kreirao gej super junaka Speedster Northstar-a i njegovog dugogodišnjeg dečka. Kanadska lik u stripu 'Jean' - Paul Beaubier će oženiti svog dečka, Kyle Jinadu, na stranicama X-Men broja 51.

U Marvelu već dosta vremena postoje likovi koji su se deklarirali kao gay ili lezbo. Od kada je Northstar otkrio da je homoseksualac na stranicama Alpha Flight broj 106 1992., bilo je to 'zeleno svjetlo' Marvel Entertainment-a. Brojni strip junaci i junakinje su se izjasnile kao gay, lezbijke ili transrodne osobe od DC Comics ' Kate Kane, također poznate kao Batwoman, s Hulkling i Wicca na stranicama Young Avengers. Popis ostalih gaj / lezbo super junaka / junakinja pogledajte ovdje: http://marvel.wikia.com/Category:Homosexual_Characters


Objavljivanje episode stripa 'Life with Archie' u kojoj se također gaj par vjenčava, izazvao je gnjev američke homofobne organizacije 'One million moms' koje su nahrlile na trgovine igračkama lanca Toys'N'Rus kada se na policama pojavio strip. Prosvjednice su naglasile kako se na taj način promovira gay orijentacija i s ciljem na zaustave homoseksualizaciju njihove djece, one su odlučile poduzeti sve kako bi se taj strip maknuo s polica. No, 'biti gay' se ne može nekoga naučiti ili ga 'regrutirati'. Zanimljivo je i to da se ove brižne američke majke nisu pobunile protiv prekomjerne količine nasilja, krvi i pornografije na televiziji, internetu i igricama koje igraju njihova djeca. 

Po svemu sudeći nalazimo se u 21. stoljeću u kojemu će homoseksualan brak i posvajanje djece postati sasvim prihvatljiva stvar za zdravorazumski svijet. Mnogi mladi odmiću od konzervativizma i utjecaja religije, a javnost u mnogim razvijenim zemljama sve više prihvaća gay, lezbijke i transrodne osobe. Upravo to čine i ovi stripovi. Za Marvel je nadolazeće vjenčanje likova način da se istospolna pitanja ugrade u svijet suvremenog svemira superjunaka u kojemu moraju postojati gay orijentirane osobe, kao što postoje i u stvarnosti.

" 'Svijet Marvel superjunaka' uvijek odražava svijet kojeg vidite kroz prozor, tako da nastojimo osigurati da naši likovi, njihovi odnosi i priče budu temeljene u toj stvarnosti ", kazao je Axel Alonso , Marvel-ov glavni urednik.


dodatni linkovi:
http://www.bleedingcool.com/2012/02/29/one-million-homophobic-moms-target-archie-comics-and-toys-r-us/
http://www.dailykos.com/story/2012/03/01/1069693/-Homophobe-Million-Mom-s-take-Aim-at-Archie-Comics-and-Toys-R-Us
http://blogs.redeyechicago.com/geek-to-me/2012/03/02/answering-the-homophobes-against-life-with-archie/
http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=38828
http://www.cbc.ca/news/arts/gay-superhero-to-marry-partner-in-marvel-comics-issue-1.1181301

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi